東京大学ホーム > イベント一覧 > 2018年 > 第66回STIG PoPセミナー/透明性メカニズムと利益相反の規制-医薬品の場合/Transparency mechanisms and conflict of interest regulation. The case of pharmaceuticals

イベント

第66回STIG PoPセミナー/透明性メカニズムと利益相反の規制-医薬品の場合/Transparency mechanisms and conflict of interest regulation. The case of pharmaceuticals (公共政策学連携研究部・公共政策学教育部)

2018年06月14日掲載

区分 講演会等
対象者 社会人・一般 / 在学生 / 受験生 / 留学生 / 卒業生 / 企業 / 大学生
開催日 2018年06月20日 09:30 ~ 11:00
開催場所 本郷地区
会場 経済学研究科学術交流棟(小島ホール)1F第1セミナー室
申込方法 要事前申込
セミナー登録ページからお申込み下さい。
申込受付期間
概要

Abstract: For more than two decades, conflict of interest controversies have rocked the field of pharmaceuticals and have undermined trust in scientific knowledge, prescription practices and public regulation. The establishment (or reinforcement) of policies aimed at disclosing the financial ties between pharmaceutical firms on the one side, and researchers, experts, administrative and political officials, healthcare professionals or patient organisations on the other, has been the main response to this political and scientific issue. Dr Hauray’s presentation will question the capacity of these “transparency mechanisms” to provide an answer to the growing concern about the influence of pharmaceutical firms over research in medicine.

First, it will provide a brief history of conflict of interest disclosure policies in the domain of pharmaceuticals and identify the main properties of transparency brought forward to justify their adoption. It will then analyse the political dynamics explaining the adoption in 2011 in France of a law creating an online public database of the financial relationships between healthcare-related manufacturing companies and the other actors of the sector. Finally, it will discuss the conflicts and doubts raised by the implementation of this law, and examine its first effects on the relationships between healthcare professionals and industry, but also on social mobilisation and the public debate.

講演者: Dr Boris Hauray

Research fellow at the National Institute for Health and Medical Research (Inserm) and member of the Interdisciplinary Research Institute on Social Issues, IRIS (CNRS- Inserm- EHESS-Université Paris 13)

関連URL http://stig.pp.u-tokyo.ac.jp/?p=2951
お問い合わせ先 科学技術イノベーション政策の科学(STIG)